До статей

Захищаючи законні фінансові інтереси держави, Укрексімбанк не допустив продажу державного майна за безцінь і повернув Україні понад 400 млн грн

19 вересня, 2023
Журналістські статті
Захищаючи законні фінансові інтереси держави, Укрексімбанк не допустив продажу державного майна за безцінь і повернув Україні понад 400 млн грн

У червні 2023 року логістичний комплекс ТОВ «Айс Термінал», що перебував в іпотеці Укрексімбанку, продано за ринкову ціну – 404 млн грн.

Айс Термінал – це комплекс з переробки і зберігання риби у Броварському районі на Київщині, який розпочав свою діяльність у 2009 році і позиціонувався як один з найкращих в Україні: 24,4 тис. кв. м розташовані на понад 26 гектарах землі, обладнаний автомобільними та залізничними під’їздами, професійним морозильним обладнанням та сучасними виробничими лініями.

Комплекс був переданий Укрексімбанку в іпотеку його власником ТОВ «Айс Термінал» за кредитом іншої пов’язаної компанії – ТОВ «Міжнародна група морепродуктів». Бенефіціарним власником обох компаній відповідно до публічних даних є Юрій Осьмак (Група Флагман Сіфуд). У 2015 році позичальник припинив обслуговувати кредит після чого їх із заставодавцем було визнано банкрутами та відкрито ліквідаційні процедури.

Недобросовісним позичальникам все рідше вдаватиметься збагачуватися за державний кошт

Кейс «Айс Терміналу» - ще один показовий доказ того, що недобросовісним позичальникам все рідше вдаватиметься збагачуватися за державний кошт, використовуючи відомі схеми ухиляння від повернення кредитів, зокрема державним банкам.

«Позичальникам варто усвідомлювати, що рівень ефективності менеджменту та підрозділів по роботі з проблемними кредитами державних банків сьогодні в рази вищий, ніж 5-10 років тому. Державні банки застосовують всі законні та сучасні інструменти для протидії умисним крокам, направленим на неповернення кредитів або заподіянню шкоди державі, в тому числі через організацію продажу заставного майна за безцінь» - коментує Директор департаменту стягнення Анатолій Лола.

Очікувано, що частка непрацюючих кредитів (NPL) банківської системи зростає через повномасштабну війну. На 1 серпня 2023 року вона склала 39,3% або близько 430 млрд грн). «Абсолютно неприпустимо, щоб банківську систему, яка має відповідати та реагувати на виклики воєнного часу, через злочинні схеми та незаконні дії знекровлювали недобросовісні позичальники, які не обслуговують свої фінансові зобов’язання не тому, що не можуть, а тому, що прагнуть збагатитися за рахунок кредитора, зокрема держави», - зазначив Анатолій Лола.

В результаті проведеної роботи щодо скасування незаконних торгів заставне майно державного Укрексімбанку було продане повторно за 404 млн грн, що у 15 разів більше, ніж ціна реалізації цього ж майна у 2019 році.

Хронологія подій

Як те і передбачено законодавством, в процедурі ліквідації ТОВ «Айс Термінал» у 2019 році було оголошено проведення аукціону з продажу комплексу. Для мінімізації ризику продажу комплексу за безцінь Укрексімбанк заявився на аукціон, як один з учасників та сплатив гарантійний внесок. Однак ні представники державного банку, ні інші потенційні покупці не були допущені в приміщення, де відбувався аукціон, організований Товарною Біржою «Українська спеціалізована лісова біржа». Нагадаємо, що у 2019 році торги проходили наживо, а не через електронні майданчики і як наслідок на цьому «аукціоні» комплекс був проданий лише за 28 млн грн.

Укрексімбанк одразу звернувся до суду з вимогою визнати результати аукціону недійсними. Надалі протягом двох років боржники максимально активно протидіяли банку всіма відомими методами: внесення змін до державного реєстру; призначення ліквідатора ТОВ «Айс Термінал», який не вчиняв передбачених законодавством дій для захисту інтересів кредиторів; протидія у відкритих кримінальних провадженнях.

З 2021 року Укрексімбанк для представництва інтересів Банку у кейсі «Айс-Термінал» у судах використовує зовнішнього підрядника - Адвокатське об’єднання «A.D.HOC». Зовнішній юридичний радник співпрацює за Банком на умовах «гонорара успіху». Це один з найсучасніших підходів до співпраці з судовими юристами у світі. Розуміючи, що судові процеси можуть бути багаточисленними і довготривалими, Банк обрав такий формат співпраці, щоб мати можливість платити за результат, а не за процес і максимально ощадливо використовувати фінансові ресурси Банку. За умовами «гонорару успіху» Банк сплачує гонорар юридичної фірми тільки якщо кейс буде вирішено на користь Банку і після того, як кошти будуть зараховані на користь Банку.

У жовтні 2022 року було винесено рішення суду на користь АТ «Укрексімбанк» - скасовано проведений у 2019 році аукціон, що підтверджено Постановою найвищої судової інстанції України - Верховним Судом. У лютому 2023 року було відсторонено від виконання обов’язків ліквідатора ТОВ «Айс Термінал» Ткаченка Д.В., який, окрім іншого, передав комплекс у безоплатне користування третій особі. На заміну ліквідатором було призначено арбітражного керуючого Демчана О.І., який мав забезпечити чесний та прозорий продаж майна боржника на ринкових умовах.

«Слід зазначити, що наведений приклад продажу майна у 2019 році за заниженою вартістю по Айс Термінал був популярний серед збанкрутілих боржників, тому державний Укрексімбанк досі оскаржує результати подібних торгів. Найгучніші серед них поряд зі справою ТОВ «Айс Термінал» є також справи ТОВ «Харків Надра» та ПрАТ «Бліц-Інформ».

«Сьогодні ми бачимо, що робота з недобросовісними боржниками стала ефективнішою, але недосконале регулювання процедур банкрутства дає змогу боржникам роками ухилятися від виконання своїх зобов’язань перед кредиторами. Ефективність роботи з NPL можна суттєво підвищити за рахунок впровадження змін в процедури банкрутства. Тому Укрексімбанк під час круглого столу Фінансового клубу, проведеного в червні, сформулював 12 нагальних змін до процедур банкрутства, які допоможуть держбанкам повернути борги за непрацюючими кредитами.

Також нещодавно Асоціація українських банків провела круглій стіл, під час якого увага була акцентована на аналізі основних недоліків процедур банкрутства для кредиторів та проблем, пов'язаних з практичною реалізацію норм Кодексом України про процедури банкрутства.

Саме вдосконалення нормативного регулювання банкрутства дасть можливість не лише підвищити відсоток повернення NPL банкам, але й покращить інвестиційну привабливість України», - зазначив Член Правління Банку Дмитро Каплюк.

 

 

 

 

 

 

Коментарі
Додати коментар